Iratkozz fel hírlevelünkre!

Belgrád és Szerbia kincsei! 3 napos buszos utazás augusztusban reggelivel 1 főnek 104.990 Ft helyett 89.700 Ft, most fizetendő 13.450 Ft.

Akció kép
Az ajánlat beváltható August 9., 2024-ig!

Az utazás programja:

1 nap: Utunk első állomása Oplenacba a szerb királyi család mauzóleumába vezet. A Szent György templom és a Karadjordjevic-dinasztia mauzóleuma az Oplenac-hegy tetején található. I. Péter király királlyá koronázása után megépíttette a kriptát és templomot. A templom homlokzata fehér márványból készült. Az első világháború során a templomot kifosztották és megrongálták, valamint a kriptában a sírokat meggyalázták. Az oplenaci Szent György-templom kivételes tulajdonságai miatt 1979-ben felkerült a Szerb Köztársaság védett, „Kiemelkedő jelentőségű kultúrális emlékműveinek” listájára. A templom belsejét pazar mozaikok borítják. A mozaik teljes területe 3.500 négyzetméter, 40 millió különböző színű üvegdarabbal, amelyek 15 ezer különböző színváltozattal rendelkeznek. A kriptában 39 dečani ónix kövekkel kirakott sír van elhelyezve. A Karadjordjevic-dinasztia 20 sírja közül három uralkodóé: Sándor hercegé, I. Sándor királyé és II. Péter királyé. Így Oplenac a szerb történelem egyik legjelentősebb helyszíne. A királyi mauzóleum építése mellett I. Péter király egy kis pincészetet is építtetett a templom mögött. A templom és kripta mellett a királyi szőlő- és pincészetet, valamint Péter király házát is meglátogatjuk.

A kivételes hely meglátogatása után Belgrád felé vesszük az irányt és városnézősétánk során megnézzük Belgrád városát. Belgrád Szerbia fővárosa, a magyar történelemkönyvekben Nándorfehérvár néven szerepel. A hely Hunyadi János 1456-os győzelméről ismert és arról, hogy e fényes győzelemnek köszönhetjük a déli harangszót. Belgrádi városnézésünket a Szent Száva templommal kezdjük, mely a világ egyik legnagyobb ortodox temploma, amely egyben a világ legnagyobb egyházi épületei közé tartozik. A szerb ortodox egyház alapítójáról, Szent Száváról nevezték el és neki is szentelték. A templom belső tere, illetve annak dekorációja mind a mai napig befejezetlen maradt. Méreteit tekintve 91 méter hosszú és 81 méter széles, 70 méter magas, a kupolán található aranyozott kereszt pedig 12 méter. A városnéző sétánkat a Belgrádi korzón folytatjuk, mely egyenesen a Nándorfehérvári várhoz visz át minket. Sétánk elején mindjárt több emlékmű mellett is elhaladunk. A belgrádi vár átadásának emlékköve után, a Halász szobra mellett, majd a Hála Franciaországnak című alkotás után érjük el a vár egyik bejáratát, a Karagyorgye-kaput. A vársétánk során bejárjuk a várat. A várárokban található a belgrádi Hadtörténeti Múzeum zömmel második világháborús hadieszköz gyűjteménye, lövegek, harckocsik. A tankokkal teli várárkon egy hídon átkelve a karcsú és fehér óratorony alatti kapuhoz jutunk, mely a középkori várárok fölé emelkedik. A XVIII. századi barokk torony, azaz az óratorony, az erőd jelképe, melyen felcserélték a kis- és nagymutatót. A dunai hajósoknak, katonáknak, őröknek ugyanis elég volt tudni, hány óra, így azt a jobban látható nagymutató mutatja. A falvonulatokról szép kilátás nyílik a Száva és a Duna összeömlésére, valamint az erdős Nagy-Hadiszigetre és az alattunk elterülő Alsó-várra.

Innen Zimonyba megyünk. Zimony pedig Szentendre hangulatát idézi meg. A part mentén bárok, éttermek. A Hunyadi- toronyból szép kilátásban lesz részünk Belgrádra. Elfoglaljuk a szállásunkat.

2. nap: Reggeli után első megállónk a Bajina Bašta nevű helység lesz, mely tulajdonképpen a Tara vidék turisztikai fővárosa. A város legsűrűbben fotózott nevezetessége azonban a helyi vízisport egyesület által épített pihenőház a folyó közepén. Készítünk 1-2 fotót és folytatjuk utunkat. Innen Mokra Goraba érkezünk. Itt felszállunk a Šargan 8 panorámavonatra. A Šarganska 8 egy Európában egyedülálló múzeumvasút, mely a hegyek közt kanyarogva 22 alagúton halad át. A különlegessége abból adódik, hogy a nagy szintkülönbséget egy 8 as formájú alig emelkedő hurokkal küzdi le. A mokra gorai kisvasút nemzetközi hírnevét Emir Kusturica 2004-ben bemutatott filmjének, Az élet egy csodának köszönheti. A kultikus filmek sorát készítő rendező e filmjének „hátterét” a kisvasút adja. A hegycsúcs felé folyamatosan halad a szerelvény a gyönyörű tájon, lefelé viszont annál sűrűbben megáll fotós szünetekre a kilátóknál. Összességében csodálatos élmény ez a különleges vonatozás.

Innen Drvengrad-ba, a fából készült „Kusturica városba”megyünk tovább. A Mećavnik dombon található, a környékről származó autentikus faházakat gyűjtöttek össze erre a területre, így jött létre az etnofalu. A falu utcáit híres emberekről nevezték el, mint Ivo Andrić, Che Guevara, Diego Maradona, Federico Fellini, Ingmar Bergman, Djokovic, Nikola Tesla, és teljes egészében a filmrendező Emir Kusturica ötlete alapján készült. Alapterülete nem túl nagy, de mégis órákat lehetne eltölteni ebben a balkáni varázslatban.

Innen Zlatiborba a szállásunkra indulunk. A Zlatibor név magyarul aranyfenyőt jelent. A települést vagy a fenyők aranysárga tűleveleiről, nevezték el, akik meggazdagodtak a környékbeli fákkal való kereskedelemből. Szállásunk elfoglalása.

3. nap: Reggelink elfogyasztása után Gostiljébe kezdjük a napunkat. A természet ölelésében fekszik a Čigota és Borkovac hegyek lábánál 1.000 méteres magasságban. A falu különlegességei a Gostiljska patak csodálatos vízesései. A mohával borított sziklák és a rajtuk áttörő zuhatagok lenyűgöző összképet alkotnak. A 20 m magasból aláhulló zuhatag az egyik legnagyobb Szerbiában. A remekül kialakított fapallós ösvény lefelé vezet minket a Gostiljska patak által kivájt szurdokba. A sétát széles lépcsők, korlátok és kis fahidak segítik.

Innen Sirogojno falujába látogatunk el, ahol Szerbia egyetlen szabadtéri múzeuma, az Öreg falu található. A 19. századi és a 20. század eleji állapotokat konzerváló állandó kiállítás remekül szemlélteti az akkori faluszerkezetet. A Szent Péter és Pál templom mellé építették fel a zlatibori térség minden részéből kiválogatott több, mint ötven régi fa épületet. Minden épület autentikus bútorokkal van berendezve. Sirogojnoban megnézzük a „Kötők múzeumát” is. A Sirogojno-stílusú kötött gyapjú ruházat igen elismert és befutott divatcikk lett, köszönhetően a kézműves gyártás egyediségének. Végül az utolsó állomásunk a Stopica-barlang. A szerb kormány 2005-ben kiemelt jelentőségű védett természeti értékké nyilvánította a területet. A Stopica-barlang bejárata Szerbia egyik legnagyobb barlangnyílása, lenyűgöző méretekkel. Bár a Stopica-barlang nem gazdag cseppkövekben, mégis van néhány egyedi geológiai jellemzője. Számos különböző méretű és mélységű mészkőkádat figyelhetünk meg, a legnagyobbak akár hét méter mélyek is lehetnek. A kádaktól egy ösvény vezet a barlang belsejébe, és végül elér egy 10 méteres földalatti vízeséshez, amelyet az Élet Forrásaként ismernek. A barlang parkolójához nem tud leállni a busz, oda 300 métert sétálni kell. A barlangban 15 ° C van, ezért kabát viselése javasolt! Innen rövid pihenőkkel hazaindulunk. Várható hazaérkezés 23:00-24:00 között.

Belépők: kb.4500 RSD

Az ajánlat tartalma:

- Elhelyezés: 3*-os és 4*-os szállodában, 2 ágyas szállodai szobákban

- reggelis ellátás

- utazás autóbusszal

- utaskísérő

- szervezés díja

Egyéb költségek:

- Egyágyas felár: 21.500, -Ft

- Vacsora felár: 6.000, -Ft/ 2 vacsora

- BBP + stornó biztosítás: 4.320, - Ft/fő

- Fix ülőhely: 5.000, - Ft/fő

Az utazás  időpontja 2024. augusztus 09-11.

Most fizetendő 13.450 Ft, a fennmaradó 76.250 Ft-ot az utazást szervező Neoline Utazási irodának kell fizetni.

FONTOS! A kupon vásárlását követően kérjük, hogy e-mailben, vagy személyesen jelentkezz a szervező irodánál és add meg az utazók neveit, lakcímed és telefonszámod, valamint kuponkódokat.Az utazás megkezdéséhez a kupon beváltására és az utazási szerződés megkötésére van szükség, amelynek a kupon vásárlását követő 48 órán belül kell megtörténnie.

Az utazással kapcsolatban mindenkinek saját felelőssége, hogy megfeleljen az éppen aktuális kormány előírásoknak, feltételeknek. (oltási igazolvány). Kérjük erről még az utazás előtt tájékozódjon.

Elérhetőség: Neoline Utazási Iroda, 1075 Bp. Síp utca 4. Telefonszám : 317-1056, 317-1256, email cím: kalandozas@t-online.hu

Találkozás: 4.45 órától a Planetárium mellett

Indulás: 5.00 órakor

Az ajánlat tartalma:

- Elhelyezés: 3*-os és 4*-os szállodában, 2 ágyas szállodai szobákban

- reggelis ellátás

- utazás autóbusszal

- utaskísérő

- szervezés díja

Egyéb költségek:

- Egyágyas felár: 21.500, -Ft

- Vacsora felár: 6.000, -Ft/ 2 vacsora

- BBP + stornó biztosítás: 4.320, - Ft/fő

- Fix ülőhely: 5.000, - Ft/fő

 


Az ajánlat más kedvezménnyel össze nem vonható, készpénzre nem váltható, csak a fenti ajánlatra érvényes.


Szolgáltató – Neoline Utazási Iroda
Cég
Neoline Kereskedelmi és Szállítási Kft.
Website
kalandozastravel.hu
Phone
(06-1) 317-1256
Address
1075 Budapest, Síp utca 4.

Bejelentkezés

Ha már regisztrált az oldalunkra, jelentkezzen be!